Autoservicio Del Ahorro Sa De Cv Facturacion Cosmetic Industry Analysis Essays Topics Pol 201 Week 2 Assignment Annotated Bibliography Affordable Care Act Literary Analysis Of To My Dear And Loving Husband Harvard Economics Papers

Żyj zdrowo, jedz zdrowo

przez Kinga Litwińczuk

Jedzenie odgrywa ważną rolę w naszym życiu. Bez niego funkcjonowanie człowieka nie byłoby możliwe. Pokarm dostarczany do organizmu jest wykorzystywany jako materiał budulcowy, zapasowy, energetyczny oraz regulatorowy…

źródło: flickr.comźródło: flickr.com

Jedzenie niewątpliwie możemy zaliczyć do przyjemności dnia codziennego. Warto pamiętać, że dobrze zbilansowana dieta, to podstawa sukcesu. Często jednak z powodu chęci lub braku czasu ograniczamy się do barów szybkiej obsługi czy też dań mrożonych. Niestety prowadzenie takiego trybu życia nie sprzyja naszemu zdrowiu, dlatego warto pamiętać o kilku zasadach związanych z prawidłowym odżywianiem.

Śniadanie

To ono powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i dostarczyć najwięcej energii potrzebnej do funkcjonowania. Niejedzenie śniadań sprzyja obżarstwu w ciągu dnia i zjadaniu zdecydowanie większych posiłków na wieczór. Możemy pozwolić sobie na różnorodność w wyborze produktów śniadaniowych, mogą być to serki, jogurty, pasty jajeczne, warzywa czy też owoce. Najważniejsze jest urozmaicenie i dostarczeniu organizmowi potrzebnych składników związanych z prawidłowym odżywianiem.

Więcej znaczy mniej

Warto pamiętać o zasadzie 5 posiłków. Jest to optymalna ilość, która pozwoli nam nie czuć głodu w ciągu dnia. Posiłki powinny być mniejsze, a przerwa między nimi to 3-4 godziny. Spożywając potrawy regularnie zapewniamy sobie lepsze samopoczucie oraz możemy utrzymać stałą wagę ciała. Ostatnie danie warto zjeść trzy godziny przed snem.

Nie podjadaj

Często zdarza się, że między głównymi posiłkami sięgamy po drobne przekąski typu chipsy, paluszki lub inne słodycze. Nasze przyzwyczajenia związane z jedzeniem są podstawowym błędem, który ciężko jest zmienić. – Zwracajmy uwagę na to co jemy i co dostarczamy naszemu organizmowi. Jeśli nie umiemy odmówić sobie drobnych przekąsek, to sięgnijmy po owoc lub warzywo. To doda nam energii do pracy oraz zapewni uczucie sytości na dłużej – mówi ekspert z portalu Poprostuzdrowo.pl.

Wody nigdy za mało

Bardzo ważne jest dostarczenie naszemu organizmowi płynów. Dzienna zalecana dawka wody to 1,5 litra. W ciągu dnia tracimy około 5% płynów w procesie oddychania, resztę wydalamy wraz z potem i moczem, stąd też pojawia się zapotrzebowanie na płyny w naszym organizmie. Starajmy unikać się wód barwionych czy napojów z dużą ilością cukru. Najlepsza okazuje się zwykła woda niegazowana, która zaspokoi pragnienie i nawodni organizm. Zbyt mała ilość płynów może powodować osłabienie organizmu oraz bóle głowy.

Jedzmy ryby

Ryby są magazynem wielu witamin oraz składników mineralnych. Mają w sobie dużo wartościowego białka, które jest ważnym elementem dla utrzymania zbilansowanej diety. To one mogą okazać się dobrym zamiennikiem dla wieprzowiny lub wołowiny, dzięki zawartym kwasom nienasyconym. Jedzenie ryb sprzyja wzmocnieniu odporności oraz łagodzi objawy zapalenia. – Mięso ryby zawiera kwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Są to głównie kwasy omega3, które spowalniają procesy starzenia się komórek. Regularne spożywanie ryb zmniejsza ryzyko zawałów serca – mówi dietetyk z portalu Poprostuzdrowo.pl.

Produkty bogate w białko

Chude produkty z dużą zawartością białka to podstawowe budulce. Organizm potrzebuje zarówno białek pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, dlatego często dietetycy polecają, aby spożywać produkty mleczne kilka razy dziennie. Jogurty, sery,  kefiry, mięso, brokuły, awokado, makarony, słonecznik, fasola to przykłady źródła białka, które potrzebne są dla zachowania równowagi  w organizmie. To właśnie te produkty mogą dobrze wpływać na funkcjonowanie i wydajność mózgu.

Mogą Cię również zainteresować