Tequila w języku rdzennych mieszkańców Meksyku nazywanych Nahuatl oznacza „miejsce dzikich ziół”, „miejsce uprawy roślin” lub „miejsce pracy”. To także nazwa miasta w stanie Jalisco, gdzie produkowana jest tequila. Ta tradycyjna meksykańska wódka wytwarzana jest ze szczególnego gatunku agawy – Agave tequilana weber. Roślina ta, zanim będzie zdatna do produkcji alkoholu, rośnie minimum 10 lat. Po upływie tego czasu kwitnie tylko jeden raz, wypuszczając na wysokość 10 metrów łodygę kwiatu. Kiedy środek jest już dojrzały, jimador – robotnik pracujący na plantacji – przecina maczetą głąb rośliny, który Meksykanie nazywają „sercem agawy” (piña).

Do uzyskania 1 litra tequili potrzeba około 7 kg piña, a z jednej rośliny uzyskuje się ok. 60-100 litrów trunku. Serce, ważące od 23 do 115 kg, jest siekane i prażone parą w kotłach. Po upływie 24 godzin jest ono przemywane, rozdrabniane, a następnie wytłacza się z niego słodki sok. Po dodaniu do soku drożdży poddaje się go dwu, trzydniowej fermentacji, która odbywa się w specjalnych tankach. Następnym etapem produkcji jest pierwsza destylacja przefermentowanego soku. W wyniku tego procesu powstaje tequila ordynario o mocy ok. 55%. W celu uszlachetnienia trunek poddawany jest drugiej destylacji, co pozbawia tequilę większości zanieczyszczeń.

Tequila tuż po destylacji jest bezbarwna. Destylat często uzupełnia się demineralizowaną wodą, aby obniżyć poziom alkoholu do 40%. Ostatecznie tequila trafia do kadzi i drewnianych beczek, gdzie rozpoczyna się jej dojrzewanie. To właśnie ono decyduje o ostatecznym wyglądzie i aromacie tequili. Do leżakowania wykorzystuje się używane wcześniej dębowe beczki (po bourbonie, sherry, whisky, koniaku), a czasem nowych, które dają ostrzejszy smak. Zmienianie beczek ze starych na nowe podczas leżakowania także może zmienić kolor i smak trunku.

Wystarczy sól, plasterek cytryny i kieliszek tequili Camino Real, żeby chociaż na chwilę poczuć atmosferę meksykańskiego baru. Ten alkohol to duma stanu Jalisca w Meksyku. W znajdującej się tam destylarni produkowane są najpopularniejsze trunki z rodziny Camino Real: bezbarwna Tequila Camino Real Blanco oraz złocista Tequila Camino Real Gold. Tequila to alkohol dla osób odważnych i otwartych. Nie każdy polubi ją przy pierwszym spotkaniu. Jednak ci, którzy dali temu trunkowi szansę, stali się jego wiernymi konsumentami.

Jak pić tequilę Camino Real, żeby w pełni docenić walory płynące z jej smaku i aromatu? Tequilę Camino Real Blanco należy spożywać w temperaturze 4-6 °C w małym, wąskim kieliszku, zaś Camino Gold w 10-14 °C, w tulipanowym kieliszku (podobnie jak brandy czy koniak). Do tequili, zwłaszcza bezbarwnej, która ma być wypita bezpośrednio, podaje się solniczkę i ćwiartkę limonki lub cytryny. Sól należy nasypać na styk palca wskazującego i kciuka, zimną tequilę wypić jednym haustem a sok z cytryny wycisnąć prosto do gardła. Ciekawym sposobem jest także zamiana cytryny na ostrą papryczkę. Tuż przed wypiciem tequili, należy przegryźć papryczkę. Połączenie naturalnej ostrości papryki i alkoholu sprawi, że tequila będzie palić w gardle jak płynny ogień. Kolejnym, tradycyjnym, meksykańskim sposobem konsumpcji jest „rapido”, co z hiszpańskiego oznacza „szybko”. Szklankę „highball” wypełnioną tequilą i tonikiem, przykrywa się wewnętrzna stroną dłoni, gwałtownie uderza nią o ladę, powodując tym silne spienienie, po czym należy szybko wypić napój w całości. Jednak tequila to nie tylko sól i cytryna. Na jej bazie przygotowuje się oryginalne drinki, z których najbardziej popularny – Margarita – stała się wręcz koktajlem kultowym. Nie ma jednego właściwego sposobu na picie tequili Camino Real. To trunek, który zachęca do eksperymentowania i tym samym pozwala odkryć to, co w tequili najlepsze.

DOSSIER

Tequila Camino Real jest produkowana z soku agawy meksykańskiej, Weber Blue Agave. Jej nazwa pochodzi od nazwy destylarni Camino Real, znajdującej się w miasteczku Tequila w stanie Jalisco w Meksyku. Dostępne są dwa rodzaje tego niezwykłego trunku: Tequila Camino Real Blanco – klarowna, aromatyczna, dojrzewa dość krótko w kadziach wewnątrz woskowanych, co zapewnia jej bezbarwność. Tequila Camino Real Gold – o złocistej barwie i pełnym smaku, dojrzewa w dębowych beczkach przez kilka lat.