Essays On Healthful Eating Sample Journal Article Critique In Apa Format Simple Research Proposal Example Bollywood Movie Review Hello Saturday Night And Sunday Morning Movie Summary Aids Awareness Essay Wikipedia France

Cukier w diecie niemowląt

przez Magdalena Brozio

Cukier znajduje się niemal w każdym przetworzonym pożywieniu i dlatego pojawia się w diecie większości dzieci jeszcze przed ukończeniem pierwszego roku życia. Zamiast zdrowych pokarmów dzieci dostają dosładzane jedzenie i słodycze, co niszczy ich układ odpornościowy.

żródło: Flickr.com żródło: Flickr.com 

Niemal połowa (48%) badanych w ankiecie przeprowadzonej na zlecenie Baby Land – dystrybutora akcesoriów dziecięcych marki NUK w Polsce przyznaje, że cukier pojawił się w diecie ich dziecka jeszcze przed ukończeniem pierwszego roku życia! Niewiele mniej (41,8%) respondentów przyznało, że ten moment nastąpił w pierwszym roku życia dziecka. Tylko nieliczni rodzice (7,4%) pozwolili swoim pociechom na produkty z cukrem po ukończeniu dwóch lat, a zaledwie 2,8% – powyżej trzeciego roku życia.

Duża grupa rodziców (41,1%) spełnia słodkie zachcianki dzieci nawet kilka razy w tygodniu. Biorąc pod uwagę, że zdaniem ekspertów żywieniowych, do drugiego roku życia dziecko nie powinno jeść czegokolwiek co zawiera cukier – wyniki ankiety Baby Land są zatrważające!  Pocieszające jest jedynie to, że 45,7% rodziców podchodzi do sprawy bardziej świadomie i daje dzieciom słodkie przekąski tylko kilka razy w miesiącu i że jedynie 9% dzieci dostaje słodycze codziennie.

Wirusy kochają cukier

Pierwsze dwa lata życia dziecka to okres, w którym kształtuje się jego układ immunologiczny. Wszelkie niezdrowe pożywienie zaburza ten proces. Cukier zaś w szczególności! – Zbyt duża zawartość cukru w organizmie upośledza układ odpornościowy i może powodować obniżenie odporności na wirusy, bakterie i infekcje górnych dróg oddechowych. Dzieci nie potrzebują słodyczy, całe zapotrzebowanie na glukozę i węglowodany może być zapewnione dzięki zbilansowanym posiłkom, warzywom i owocom – mówi dietetyczka Małgorzata Bellwon.

– Ponadto cukier znacznie podnosi poziom glukozy we krwi i może upośledzać funkcje trzustki. Może też uzależniać, bo dzieci bardzo szybko uzależniają się od słodkiego smaku. W dalszym etapie może powodować nadwagę i otyłość – bardzo łatwo przekroczyć dawkę dziennego zapotrzebowania na energię. Cukier jest też najczęstszą przyczyną próchnicy zębów – dodaje ekspertka.

Jak chronić?

Najlepiej nie dawać dzieciom nic, co ma w sobie cukier. Jeśli jest to jednak niemożliwe, szczególną uwagę trzeba zwrócić na zęby dziecka, bo trawienie cukru rozpoczyna się już w jamie ustnej. Każdy kęs słodyczy oznacza rozwój  szkodliwych bakterii w jamie ustnej. Jak radzą sobie z tym rodzice, kiedy dziecko jest zbyt małe aby to zrozumieć?

– Pomaga w tym nauka mycia zębów za pomocą kolorowych szczoteczek i past do zębów, przeznaczonych specjalnie dla dzieci. Niektóre szczoteczki mają tak zwany pierścień zabezpieczający, który zapobiega włożeniu jej za daleko do buzi – mówi Alicja Szmigiel, ekspertka Baby Land. Polscy rodzice przyznali w ankiecie, że uczą dzieci jak czyścić zęby i robią to regularnie (72,8%), a bardzo małym dzieciom myją zęby sami (60,2%). W opisowych odpowiedziach, jak dbają o zęby dziecka, ujawnili m.in., że starają się dawać dobry przykład, chodzą na kontrolę do dentysty, niektórzy myją zęby po każdym posiłku, a innym w zachęcaniu do mycia zębów pomaga starsze rodzeństwo maluchów. Okazuje się nawet, że rodzice korzystają ze specjalnej aplikacji na telefon, która liczy czas mycia i przy okazji zabawia dzieci piosenką.

Szkodzi, bo atakuje ze wszystkich stron

Chociaż często wiemy, że cukier szkodzi, nie potrafimy wyeliminować go z naszej diety, a tym samym nie wprowadzać go do diety naszych dzieci. 88,7% rodziców daje dzieciom produkty z zawartością cukru. Jedynie 10,5% respondentów nie robi tego w ogóle. Badani rodzice odpowiedzieli, że ich dzieci bardzo dobrze znają smak cukru, bo trudno dzisiaj kupić produkty dla dzieci, które go nie zawierają (41,6%).

Nieco mniej osób odpowiedziało, iż dodatkową przeszkodą jest to, że rodzina i znajomi przynoszą słodycze w prezencie (34,4%). Kolejnym problemem okazało się to, że gdy inne dzieci jedzą słodycze, ciężko odmówić dziecku tego samego (17,1%). Pozostałe powody to reklamy, które wcale nie pomagają rodzicom w kształceniu dobrych nawyków żywieniowych oraz traktowanie słodyczy jako nagrodę za dobre zachowanie. Najczęściej (66,7%) są to kupione ciastka, wafelki, batoniki i napoje słodzone cukrem. Niewielu rodziców zadaje sobie trud zrobić słodkie przekąski własnoręcznie (33,3%). Jeśli już, to najczęściej są to domowe ciasta, kasza manna, desery mleczne oraz domowe soki.

Badanie przeprowadzono za pośrednictwem ankiety anonimowej w październiku 2015 r. Próba badania wyniosła 745 rodziców dzieci od 1 do 3 lat.

Mogą Cię również zainteresować