Zostań kulinarnym paparazzi

przez Piotr Hoffmann

Serwis Papuraty.pl jest pierwszym w Polsce miejscem, w którym znajdziemy nie tylko recenzje lokali, ale też zajrzymy w talerze. Papuraty dzielą się zdjęciami zjedzonych potraw, polecają najlepsze i ostrzegają przed tymi, które lepiej omijać.


Jest to unikatowa propozycja dla wszystkich, którzy lubią jeść poza domem, cenią nie tylko smak ale też wygląd potraw. Na tym portalu zobaczymy, jak wygląda sushi w Zakopanem, a jak nad morzem. Sprawdzimy, czy rybę lepiej zamówić w Mikołajkach, czy Poznaniu i… czy nie „zatrujemy się” jedząc w przydrożnym barze niedaleko granicy. Jeżeli zachwyciło nas danie, które zamówiliśmy lub też trafiliśmy na kulinarną minę – możemy zrobić im zdjęcie i umieścić w serwisie ze stosownym komentarzem i oceną. Portal pomaga w ten sposób innym w dokonywaniu wyborów co ma szansę zmienić obraz polskiej gastronomii.

Na podstawie zdjęć oraz ich ocen powstaje ranking lokali. Możemy sprawdzić, jak oceniany jest wygląd potraw, ich smak, a także co Papuraty sądzą o samym miejscu, obsłudze i wystroju. Lokale są także oceniane pod względem ich przydatności do różnego rodzaju aktywności. Mamy możliwość wyszukania miejsca idealnego na randkę, spotkanie biznesowe czy wesele.

Papuraty.pl to także wyszukiwarka potraw, ich zdjęć i lokali. Możemy sprawdzić, gdzie w naszym mieście zjemy najlepszą pizzę oraz np. gdzie w Warszawie jest najlepsze sushi hosomaki. W miarę przybywania zdjęć autorzy serwisu obiecują stworzenie rankingu potraw oraz przyznawanie comiesięcznych nagród najlepszym lokalom.

Aby zachęcić Papuraty do dodawania zdjęć autorzy serwisu przygotowali konkurs, w którym do wygrania jest aparat cyfrowy z GPS – idealny dla osób robiących dużo zdjęć w różnych miejscach. Miłą niespodzianką jest także możiwość pobrania i wydrukowania wizytówek Papurata. Znajdują się na nich logo serwisu, login osoby oraz adres profilu w serwisie. Zgodnie ze wskazówką – taką wizytówkę wkładamy do rachunku po jego zapłaceniu, aby właściciel lokalu mógł zobaczyć, jak oceniliśmy jego potrawę i co o niej sądzimy.

Skąd wziął się pomysł na serwis? – Idea serwisu zrodziła się, gdy kolejny raz zamawiając jedzenie w restauracji zobaczyliśmy na naszych talerzach coś, co bardziej przypominało zawartość miski mojego kota. Byliśmy sfrustrowani, ale jednocześnie zdaliśmy sobie sprawę, że sytuacji nie dało się uniknąć, że zamawianie jedzenia w obcej restauracji to loteria. Wtedy właśnie wpadliśmy z moją dziewczyną na pomysł Papuratów. Niedługo później w „Newsweek Polska” ukazał się artykuł o gastronomicznych paparazzi na zachodzie i byliśmy już pewni, że Papuraty.pl muszą powstać – mówi Konrad Nowosz, twórca serwisu.

Osoby odpowiedzialne za powstanie serwisu mają nadzieję na zapoczątkowanie w Polsce mody, która na zachodzie jest już mocno zakorzeniona. Dzięki wywołaniu w naszym kraju małej kulinarnej rewolucji jest szansa, że polepszy się jakość usług w polskiej gastronomii. Od teraz każdy klient może okazać się Papuratem, który umieści i oceni zdjęcie potrawy w internecie. Zdaniem twórców serwisu restauratorzy nie mogą już sobie pozwolić chociażby na chwilową niemoc. – Największą satysfakcją będzie dla mnie zobaczenie w restauracji zachwyconych potrawą ludzi, którzy robią jej zdjęcie i szepczą pod nosem „musimy to wrzucić na Papuraty” – dodaje Konrad.

*Papurat – pochodzi od słowa paparat czyli polskiego odpowiednika paparazzo.

Mogą Cię również zainteresować