ZINZINO – pożywienie jest wszystkim!

przez Piotr Hoffmann

Dr Paul Clayton to naukowiec orkiestra. Jimi Hendrix medycyny. Na jednym z jego znakomitych wykładów byliśmy 15 marca 2019 roku w warszawskim Centrum Medycyny Sportowej. Odbyło się tam spotkanie grona lekarskiego zorganizowane przez network marketingową firmę ZINZINO.

ee

Dr Paul Clayton jest wykładowcą The Institute for Food, Brain & Behavior w Oxfordzie, dyrektorem w The Institute of Innate Immunity w Osace oraz profesorem na Uniwersytecie Pecs. To zagorzały propagator zdrowego stylu życia, zwłaszcza inteligentnego odżywiania. Jego oczkiem w naukowej głowie są kwasy omega-3, dla których poświęcił lwią część swojej nietuzinkowej kariery…

Dla działającej w systemie marketingu sieciowego firmy ZINZINO opracował wiele unikalnych receptur i wyprodukował cenione wśród klientów całego świata produkty. Jednym z najpopularniejszych i sztandarowych już w portfolio firmy jest Balance Oil, który nie tylko uzupełnia niedobory kwasów omega-3 w organizmie, ale stosowany przez 120 dni przywraca pacjentom właściwe proporcje bardzo ważnych kwasów.

– Jednym z największych problemów dzisiejszego świata są choroby cywilizacyjne, które rozprzestrzeniają się pomimo postępu medycyny, atakując coraz więcej osób w coraz młodszym wieku. Sprawiają, że coraz więcej ludzi umiera nie ze starości, ale z powodu jakiejś choroby. Na cukrzycę chorują już nastolatki, a nawet małe dzieci, demencja dotyka już osoby po 50 roku życia. Do niedawna winą za taki stan rzeczy obciążano tzw. stres oksydacyjny, jednak najnowsze badania potwierdzają, że odpowiedzialne są za to stany zapalne w organizmie, wywołane złą dietą. Spożywamy za dużo kalorii, problemem jest też jakość jedzenia. Żywność wysokoprzetworzona ma niewiele wartości odżywczych, zawiera natomiast mnóstwo elementów szkodliwych, przede wszystkim wszechobecny cukier. Taka dieta wywołuje chroniczne stany zapalne będące przyczyną wielu chorób i śmiertelności. Stanom zapalnym sprzyja zwiększona obecność kwasów omega-6 pochodzenia roślinnego podczas, gdy kwasy omega-3 pochodzące z ryb zmniejszają to zjawisko. Zatem kluczem do dobrego zdrowia jest spożywanie właściwej ilości dobrej jakości kwasów omega-3 – twierdzi dr Paul Clayton.

Kolejny ciekawy wykład tego dnia zaprezentował lekarz Szymon Grzywacz – specjalista chorób wewnętrznych, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Ozonoterapii, członek Europejskiego Zrzeszenia Medycznych Towarzystw Ozonowych, a także Towarzystwa Internistów Polskich i Towarzystwa Lekarzy Medycyny Zintegrowanej. Krótkie prelekcje biznesowe wygłosili również czołowi dystrybutorzy ZINZINO w Polsce – Svietlana Piskunova oraz Adam Kita. W przerwach pomiędzy wykładami poznaliśmy historię osób, które dzięki stosowaniu produktów oferowanych przez ten system MLM poradziły sobie z wieloma dolegliwościami i chorobami.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalna proporcja w codziennej diecie powinna wynosić 1:5 kwasów omega-3 w stosunku do omega-6. Dieta statystycznego Polaka, mimo pewnych różnic, jest bardzo odległa od spełnienia tych zaleceń. Najczęściej ta proporcja wynosi 1:20 a nawet 1:40. Może to mieć bardzo złe skutki. Dlatego warto brać udział w takich spotkaniach. Wszak zdrowie jest najważniejsze, a porządna wiedza w tym temacie jeszcze nikomu nie zaszkodziła.           

Mogą Cię również zainteresować