Organizowany od 1969 roku International Wine and Spirit Competition uważany jest za jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów tego typu. Nagrody IWSC są wysoko cenione przez cały przemysł alkoholowy. Podczas Konkursu ponad 300 doświadczonych i wykwalifikowanych ekspertów przeprowadza ślepe testy, które decydują o przyznaniu wyróżnienia. To gwarancja najwyższej jakości nagrodzonych alkoholi. Wśród tegorocznych zwycięzców nie zabrakło koniaków z rodziny Baron Otard. Trunki otrzymały wyróżnienia we wszystkich kategoriach w swojej klasie: Baron Otard VS – złoto, Baron Otard VSOP – srebro, Baron Otard XO Gold – brąz, Baron Otard Extra 1795 – brąz.

Miejsce oraz proces produkcji koniaków Baron Otard to gwarancja ich najwyższej jakości. Trunek dojrzewa w produkowanych specjalnie do tego celu dębowych beczkach przez minimum dwa lata, jednak w przypadku niektórych gatunków koniaku może to trwać nawet kilkanaście lat. Po zakończonym procesie dojrzewania koniaku beczki zostają otwarte, a następnie alkohol jest mieszany. Proces ten nadzoruje Maitre de Chai. To sprawia, że koniaki Baron Otard, charakteryzujące się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, no i zostały docenione przez jury konkursu International Wine and Spirit Competition 2011.