W Tennessee grillujemy tak od niepamiętnych czasów. Bierzemy Jack Daniel’s Tennessee Whiskey i dodajemy ją do sosów, marynat oraz glazur. Ponieważ Jacka cenimy za smak i aromat, nie tylko w formie trunku, ale także jako oryginalny i doskonały składnik dań.

O tym, że alkohol wykorzystywany do przygotowywania potraw wydobywa z nich najlepsze aromaty i poprawia teksturę, wie chyba każdy. Kiedy jednak używamy whiskey z Tennessee dodajemy trunek, który swój wyjątkowy smak czerpie z używanych tylko raz dębowych beczek. Jack leżakuje w nich minimum cztery lata. W tym czasie wnika w drewno i „wyciąga” z niego bursztynową barwę. Z kolejnych warstw czerpie naturalne dębowe aromaty i subtelną słodycz karmelizowanego cukru. Później wszystko to może „oddać” potrawom.

Jack Daniel’s Tennessee Whiskey można zastosować, m.in. do przygotowania sosów do burgerów, sosu barbecue, czy marynat do mięs. Tak wykorzystany Jack dzieli się swoim smakiem z potrawami. Zamarynowane mięso wystarczy położyć na ruszt, do ręki wziąć szklankę z Jackiem i poczekać, aż wszystkie aromaty wzajemnie się przenikną. Kiedy na powierzchni dania utworzy się warstwa skarmelizowanego cukru, możemy mieć pewność, że pod nią znajduje się kruche i aromatyczne danie. Uczta dla wszystkich zmysłów…

– Alkohol dodany do marynaty ma wpływ na kruchość mięsa, podniesienie jego walorów. Whiskey bardzo dobrze komponuje się ze stekiem, np. antrykotem. Wówczas wystarczy przygotować delikatną marynatę. Podczas jej gotowania większość alkoholu ulatnia się i zostaje to, co najważniejsze, czyli smak tłumaczy Grzegorz Kazubski, manager Makro HORECA i Mistrz Świata BBQ 2006. – Ponadto whiskey świetnie wpisuje się w grillowanie. Ta forma spędzania czasu ze znajomymi jest obecna w naszej kulturze już od połowy lat 80-tych. Polacy grillują z przyjaciółmi i rodziną, na świeżym powietrzu w ogrodzie, a nawet w domu. Podpowiem, że z wołowiną i żeberkami świetnie komponuje się klasyczna whiskey. Wówczas do marynaty dodaję np. miód. Do wieprzowiny oraz drobiu najlepiej pasuje miodowa Whiskey, na przykład Jack Daniel’s Tennessee Honey. W trakcie obróbki termicznej miód szybko się karmelizuje. Z kolei w przypadku barbecue proces obróbki w niskiej temperaturze jest dłuższy. Chodzi o to, żeby jak najwięcej smaków zamknąć w potrawie.

JACK DANIEL’S PRZYPOMINA: PIJ ODPOWIEDZIALNIE

www.pijodpowiedzialnie.pl

Przepisy kulinarne znajdziesz pod: https://www.facebook.com/JackDanielsPolska?fref=ts

Destylarnia Jack Daniel’s jest najstarszą oficjalnie zarejestrowaną destylarnią w USA. Jej właścicielem był Jasper Newton Daniel, człowiek, który większość swojego życia poświęcił na doskonalenie procesu produkcji whiskey. Destylarnia zlokalizowana w miasteczku Lynchburg, w stanie Tennessee do dziś znajduje się w Narodowym Spisie Miejsc Historycznych USA. Są tam wytwarzane: Jack Daniel’s Old No.7 Tennessee Whiskey, Gentleman Jack i Jack Daniel’s Single Barrel. Dystrybutorem produktów marki Jack Daniel’s w Polsce jest Brown Forman Polska Sp. z o.o.